Harmony Clean Flat Responsive WordPress Blog Theme

SAS vs Norwegian

11:01:00 Unknown 0 Kommentarer: Kategori:



I dags läget så står allt mellan Norwegian och SAS i på den skandinaviska flygmarknaden.
SAS blöder medan Norwegian tjänar allt mer. Norwegian kommer att knappa in allt mer på SAS, medans SAS gör allt de kan för att hålla huvudet över ytan och locka passagerare.
(Allt nedan är egna åsikter och erfarenheter)


Flygplanen:
Sas har som de flesta vet många gamla plan, En stor del av deras flotta består idag av MD-80er. Dessa flygplan drar mycket mer bränsle än en ny 737-800 med winglets. SAS håller i långsam takt på att ersätta dessa flygplan men det går ganska trögt. Först 2014 kommer SAS första A320neo, men deras "nya" 737er som ska baseras på ARN och OSL kommer komma något tidigare. SAS har många 737-600 som ungefär drar lika mycket som en 737-800 med winglets. De var billigare att köpa, men jag tror inte att det lönar sig i längden. Även om dessa flygplan används på lågt trafikerade linjer så hade nog Embrear plan (190/195) varit mer lönsamma. (Var för sätter inte SAS winglets på 736erna?).


Norwegian har bara 2 typer av flygplan, de har Boeing 737-800 och 737-300. De har en ganska rask ersättnings takt och alla 737-300 ska vara ut fasade i slutet av 2013(rätt?). De har också köpt 100 Airbus Neo och 100 737-8 MAX som ska komma ifrån 2016/17. De ska ersätta dagens 737er. Jag har svårt att se de A320Neo de har beställt flyga för Norwegian. Tror mer att de ska leasas ut.... Deras 787-8 kommer också vara mycket mer effektiva en SAS A340/30
Vinnare: Norwegian vinner.


Bonusprogram: 
SAS har ett gediget bonus program  Eurobonus. Detta program är mycket bredare och mer utvecklad en Norwegians Reward program. Med Norwegians program får man inga förmåner, så som prioriterat bagage, lounge access eller lättare uppgradering  man samlar helt enkelt poäng genom att köpa resor, med poängen kan man köpa nya resor. SAS program är ett "riktigt" program och avsevärt bättre, efter som de är med i Star Alliance så har man många föremåner i hela värden.

Vinnare: SAS vinner solklart.


Anslutningar:
SAS är med i Staralliance (*A) vilket leder till att de har möjligheten att "codeshare"a många flygningar. De har många samarbetspartners (de flesta inom *A). Och har därmed ett bra och synkat tidschema. De har också fler destinationer en Norwegian och oftast bättre avgångar. Man kan komma dit man vill på ett bra och smidigt sätt, även om man flyger med ett annat flygbolag en SAS. Jag vill påstå att SAS har ganska bra anslutningar. Klart det kan förbättras men det är bättre en Norwegian som har mer "Point to Point" flygningar, en anledning till det kan vara att Norwegian ibland inte flyger till den "stora" flygplatsen vid destinationen, Ett exempel är Gatwick i London och Schönefeld i Berlin. De har inte heller några codeshare partners och är inte med i en allians.

Vinnare:SAS vinner ganska stort

 

Service ombord:
SAS har alltid hållit en hög standard. Men på den senaste tiden har de blivit mer och mer som ett lågpris bolag. På SAS får man ingen mat "gratis" (förutom på långlinjer). De tycker att de är generösa när de erbjuder kaffe och te gratis. Under kortare flygningar har de ingen underhållning, d.v.s. inga skärmar i taket över en. Jag tycker personligen att SAS skulle införa mat på planet igen, tror det skulle leda till mer passagerare. Norwegian har i princip allt som SAS har ombord. Man får köpa mat (man får dock inte kaffe+te gratis). De har skärmar på alla 737-800. Men man måste betala för headset. Jag tycker det är bättre en ingenting alls. Jag tror att benutrymmet är ungefär dessama då Norwgian tar fler passagerare per plan men har Recaro stolar. Eftersom att Norwegian inte har Longhaul (inte än iallafall) så bedömer jag bara på shorthaul..
Vinnare: Norwegian vinner en mycket knapp vinst


Föremåner/Pris:
SAS är inte ett lågpris bolag, eller det vill dem åtminstone inte vara. Med SAS Economy får man alltid checka in bagage, öppet köp i 24 timmar och val av sittplats. Som sagt så ingår bara kaffe + te (och tidning). Med Norwegian får du inget av ovanstående  Du får däremot fritt WiFi ombord (nästan alla flygplan medan SAS bara har det på 10 plan) och allt till ett mycket bättre pris. Jag tror att priset har en mycket stor betydelse för de flesta som reser. Vi kollar alltid den billigaste flighten, och där vinner oftast Norwegian. Och jag tror att priset är viktigare en SAS förmåner  Då du t.e.x. får din plats innan du bordar (inte som Ryan). På business delen vinner SAS super starkt eftersom att Norwegian inte har någon business, SAS har också Eurobonus, men är det värt det? Enligt MIG vinner Norwegian.

Vinnare: Norwegian vinner med små marginaler...

Den totala vinnaren blir.... NORWEGIAN


// SSpotter-Simon
Kommentera gärna om du har egna åsikter eller om jag har skrivit fel!
PS:Har ingen kamera, är inne på lagning. Ger mig ut och flightspottar när den kommer tillbaks :)

0 kommentarer